هدف اصلی استفاده از این سیستم، استفادۀ بهینه از امکانات موجود و انرژی میباشد که در نتیجه علاوه بر آسایش ساکنین، سرمایه اولیهای که صرف اجرای هوشمند سازی ساختمان شده بود نیز با صرفهجویی در مصرف انرژی باز میگردد.
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان بخشهای مختلف ساختمان را کنترل میکند و شرایط محیطی مناسبی را ایجاد مینماید. کنترل هوشمند دما، کنترل اتوماتیک امنیت ساختمان، مدیریت هوشمند اطفای حریق و ... از قابلیتهای سیستم مدیریت هوشمند ساختمان میباشند. کنترل و دسترسی به سیستم مدیریت هوشمند با استفاده از نرمافزارهای مربوطه در داخل ساختمان و حتی خارج از آن (از طریق اینترنت) مقدور میباشد.
سیستمهای کنترل هوشمند انعطافپذیری بالایی دارند که میتوان براحتی آنها را با نیازهای مختلف منطبق نمود.
دلیل منطقی استفاده از سیستم مدیریت هوشمند در ساختمان چیست؟
اکثر ساختمانهای بزرگ برای تأمین خدماتی مانند تشخیص حریق، اطفاء حریق، صرفهجویی در انرژی برق، صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی، دوربینهای مداربسته، مدیریت تهویه مطبوع و ... با شرکتهای مختلفی وارد مذاکره میگردند. تعدد پیمانکار باعث تحمیل هزینههای سربار بسیاری میگردد که از جمله آن سیمکشیهای متعدد برای سیستمهای مختلف و نیاز به افراد با تخصصهای مختلف برای راهبری این سیستمها میباشد. یکپارچگی در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان بسیاری از معایب ذکر شده را رفع مینماید، هزینهها را کاهش میدهد و بازدهی را بیشتر مینماید. همچنین هزینههای نگهداری و رفع عیب سیستمهای یکپارچه بسیار کمتر میباشد.
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان از نظر فنی چگونه عمل میکند؟
در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان، کلیه اطلاعات بر روی بستر شبکه محلی ساختمان و پروتکل Ethernetجابجا میگردد و بنابراین نیازی به سیمکشی مجدد و حجم بالای سیم و کابل در مسیرهای طولانی نمیباشد. خرابی و عیب کمتری را ایجاد مینماید و تشخیص عیبها به سرعت انجام میگردد.
مدیریت فعالیت ساختمان در دو سطح انجام میگیرد. سطح اول توسط کنترل کنندههای محلی که سخت افزارهای تولید شده میباشند که مدیریت هر فضای مستقل به یکی از آنها واگذار میگردد و سطح دوم، نرمافزار مرکزی که کلیه کنترل کنندههای محلی ساختمان و دوربینهای امنیتی را مدیریت مینمایند.
به دلیل دو سطحه بودن مدیریت ساختمان توسط نرمافزار مرکزی و کنترل کنندههای محلی، در صورتیکه ارتباط بین کنترل کننده محلی و نرمافزار مرکزی به هر دلیلی قطع شد، کنترل کننده محلی به فعالیت خود ادامه میدهد و فضای مربوط به خود را در موارد اصلی و ضروری مدیریت و کنترل مینماید، لذا وقفه در مدیریت ساختمان رخ نمیدهد.
در ضمن، هم نرمافزار مرکزی در نقشه ساختمان و هم کنترل کننده محلی به صورت گرافیکی قطع ارتباط را گزارش مینمایند.
امکانات کلی که سیستم مدیریت هوشمند ساختمان ارائه مینماید چیست؟
مدیریت امنیت ساختمان
هر واحد به صورت مستقل مجهز به یک کنترل کننده محلی میباشد که کنترل ورود و خروج را توسط سیستم تشخیص هویت دیجیتالی (کارت مغناطیسی و یا کد دیجیتال) انجام داده و از کسانی که به واحد وارد میشوند، رمز عبور دریافت مینماید.
در صورتیکه رمز عبور درست بود، عبور و مرور به واحد به صورت نرمال ادامه پیدا میکند تا اینکه واحد تخلیه گشته و اعلام خروج شود، که معمولا در انتهای ساعت کاری میباشد. در این صورت نفر اولی که دوباره وارد میشود باید رمز ورود خود را وارد نماید.
در صورتیکه رمز عبور وارد شده اشتباه بود، سیستم از طریق شبکه محلی به نرمافزار مرکزی اطلاع داده و آژیر خطر به صدا در میآید.
همچنین نرمافزار اتاق کنترل، بر روی نقشه ساختمان، محل دقیق مشکل را نمایش میدهد.
در ضمن با پلیس در صورت نیاز تماس گرفته شده و نیز فیلم تصاویر محل مشکل نیز در اتاق کنترل نمایش داده شده و ذخیره میگردد.
مدیریت اتفاقات خاص
در هنگام بروز اتفاقات خاص مانند حملههای قلبی، زورگیری و به طور کلی احساس خطر، هر کنترل کننده محلی مجهز به کلید اعلام خطر بوده که با فشردن آن، آژیر خطر به صدا درآمده و نرمافزار مرکزی با خبر میشود.
در صورت نیاز با پلیس یا آتش نشانی تماس گرفته شده و تصویر مربوط به واقعه در اتاق کنترل نمایش داده شده و ذخیره میگردد.
توسط نرمافزار کنترل مرکزی و بر روی نقشه ساختمان، محل دقیق اعلام خطر مشخص میگردد و روی صفحه مانیتور اصلی نشان داده میشود.
مدیریت حریق
در مدیریت حریق در ساختمان، تشخیص به موقع حریق و محل اصلی بروز آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در کلیه واحدها بستگی به نوع کاربری واحد، حسگرهایی مربوط به تشخیص دود و حرارت نصب شده که به کنترل کننده محلی آن واحد متصل میباشد.
در صورتیکه هر گونه دودی که نشانگر آتش سوزی باشد، و یا حرارتی که نشانگر حریق است، احساس شود، کنترل کننده محلی آژیری پخش مینماید که نشانگر وقوع حریق میباشد و به نرمافزار مرکزی هم اطلاع میدهد.
با آتش نشانی و صاحب واحد تماس گرفته شده و اطلاعرسانی لازم انجام میگردد. تصاویر صحنه حریق نمایش داده شده و ذخیره میگردد.
بر روی مونیتور اصلی نیز محل دقیق وقوع حادثه روی نقشه ساختمان نمایش داده شده و مشخص میگردد.
در صورتیکه آن واحد مجهز به تجهیزات اطفاء حریق باشدو سیستم بر روی کنترل خودکار قرار داشته باشد و یا دستوری از اتاق کنترل دریافت نماید، اطفاء حریق به صورت خودکار انجام و آب پاشها و کپسولهای خودکار منطقه آتش به کار میافتد میپذیرد.
مدیریت دوربینهای مدار بسته
در هر واحدی که احساس گردد نیاز به کنترل از طریق دوربین میباشد، یک یا چند دوربین مدار بسته تحت شبکه نصب میگردد که امکان چرخش و بزرگنمایی نیز میتواند داشته باشد.
هر صاحب واحدی میتواند در کنترل کننده محلی خود تعیین نماید که مایل هست که از اتاق کنترل، دوربینش کنترل گردد یا خیر.
در اتاق کنترل، مدیر سیستم میتواند هر دوربینی را که مجاز به دیدنش باشد در هر زمان رویت کرده و در صورت لزوم فیلم مربوط به آن را ذخیره نماید.
در صورت بروز هر واقعه مهم در ساختمان، فیلم آن واقعه به صورت خودکار ذخیره میگردد.
برخی از واحدها و یا راهروها که اهمیت و یا رفت و آمد زیادی دارند و ممکن است نیاز باشد که همیشه در حال فیلم برداری باشند را میتوان به صورت تک فریم در فواصل خاص و یا به صورت تمام فریم، فیلم برداری نمود.
فیلمهای ذخیره شده، توسط نرمافزار خاصی قابل نمایش و انتقال میباشند.
مدیریت انرژی ساختمان
انرژیهای مصرفی در ساختمان معمولا در قالب روشنایی، حرارتی و برودتی میباشند.
برای صرفهجویی در مصرف انرژی، باید بتوان انرژیهایی که در ساعات مصرف بیش از حد مصرف میشوند را مهار نمود و نیز انرژیهایی را که در ساعات خالی از سکنه تلف میشوند را حذف کرد.
عمده مصرف انرژی الکتریکی در روشنایی و فن کویلها میباشد. در صورتیکه صاحب واحد از آن خارج شد، فن کویل خاموش شده و کلیه چراغهای روشنایی خاموش میگردد.
در ساعت خاصی از صبح، سیستم فن کویل شروع به کار کرده و دمای واحدها را به دمای نرمال تنظیم شده میرساند.
در ساعاتی که سکنه در واحد حضور دارند، دمای واحد در بازه خاصی قرار دارد و فن کویل تا دمای واحد در درجه تنظیم شده ثابت بماندها به صورت خودکار کنترل میشوند.
کنترل فن کویلهای هر واحد در اختیار کنترل کننده محلی آن واحد قرار دارد و نیز برنامههای دمایی جهت صرفه جویی انرژی را از نرمافزار مرکزی دریافت مینماید.
دیدگاه خود را بیان کنید.