کیفیت پائین، خطرپذیری، بهره دهی نامناسب و عمر کوتاه ساختمانها در ایران در حالی حدود 30 سال ارزیابی میشود که در کشورهای توسعه یافته این زمان بیش از 100 سال برآورد می گردد. عوامل متعددی در ایجاد این شرایط نقش دارند که در کنار کاستیهای متعدد در قوانین و عملکرد سازمانهای مسئول و عوامل اجرایی، عدم بهینه، کارآمد و بهروز بودن روش های اجرا و احداث ساختمان مطرح است. وضعیت خطرپذیری محدثات در کشور ما به گونه ای است که بیش از 70 درصد شهرهای ایران در معرض احتمال زمین لرزه با شدت زیاد قرار دارند و به عنوان مثال طبق برآوردهای انجام شده در شهر تهران در صورت وقوع زلزله ای شدید، 40 تا 50 درصد ساختمانها دچار خسارات سنگیــن میشوند. از طرفی سرانه مصرف انرژی در کشور حدود 5 برابر متوسط کشورهای درحال توسعهاست و عنوان می گردد که بیش از 60 درصد از مصرف انرژی در بخش صنعت، مستقیما در ارتباط با تولید مصالح ساختمانی است و همچنین مصرف انرژی در بخش خانگی و تجاری كه نیمی از آن در گرمایش و سرمایش ساختمانها مصرف می شود، 40 درصد از مصرف كل انرژی در كشور را شامل میشود.
فرآیند ساخت در کشور ما بسیار گران، زمان بر، حادثه زا و ناکارآمد است. استفاده از روش های نوین در اسکلت و سازه ساختمانها علاوه بر افزایش سرعت اجرا، امکان افزایش مقاومت در برابر بارهای وارده در حین کاهش وزن را موجب می سازد؛ مصالح و روش هایی هم اکنون در بخش سفت کاری در سطح دنیا مطرح است که وزن، زمانبر بودن و مشکلات اجرایی تیغه های سفالی مرسوم در کشور را به شدت کاهش می دهد و با توجه به اهمیت مصرف بهینه انرژی، روش های نوین تأسیسات ساختمان عملکرد بسیار مناسبی در این زمینه دارا می باشند. ترویج و کاربرد این موارد علاوه بر ارتقای کیفیت ساختمانها، کاهش هزینهها و بهره گیری مناسب از منابع کشور را موجب می شود.
بدون شک حرکت به سمت صنعتی سازی و استفاده عمومی از فناوری های نوین ساخت به شاخص های اقتصادی و اجتماعی بسیاری که متوجه ذی نفعان و ذی نفوذان این عرصهاست، مرتبط است و با گسترش کارخانه های تولید صنعتی ساختمان، ارتقای دانش نیروی انسانی ماهر و به کارگیری فنون نوین و ابزار و امکانات اجرای ساختمان میسر می گردد، لیکن سازمان های متولی امر ساخت وساز کشـور میتوانند با توجه به وظایف و اختیارات قانونی خود در جهت فرهنگ سازی و آگاهی عمومی از سویی و ایجاد زمینه های فنی و خدماتی آن از سوی دیگر گام بردارند. وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور و وزارت صنایع نقش و جــایگاه ویژه ای در این زمینه دارا میباشند. شهرداری به جهت مسئولیت در صدور پروانه ساختمانی، پایان کار و اخذ عوارض نوسازی می تواند نقش بسزایی در تشویق مالکان به استفاده از فناوری های نوین ایفا نماید؛ همچنین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به همراه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در خصوص تأمین امکانات فنی، و سازمان نظام مهندسی ساختمان به جهت انتظام امور حرفه ای مهندسان ساختمان، در ایجاد امکانات خدماتی مرتبط مسئولیت اصلی را در این زمینه برعهده دارند.
دیدگاه خود را بیان کنید.